در زمان آتش سوزی چه اقداماتی باید انجام دهیم؟؟؟
25
جولای

ایمنی در برابر آتش سوزی

شناسایی و مهار به موقع آتش سوزی تأثیر بسزایی در کاهش آسیب ها و مرگ و میر ناشی از حریق دارد.

تشخیص به موقع آتش سوزی برای ایمنی در زندگی بسیار مهم است. و فرصتی را برای تخلیه افراد فراهم می کند قبل از اینکه تسلیم دود و استنشاق گاز سمی شوند و سیستم های مهار آتش فعال شوند.

فن آوری های جدید مهار آتش مانند اسپرینکلرها برای جایگزینی آب پاش های سنتی در بسیاری از مساکن ارائه شده است.

به طور واضح تحقیقات گسترده ای در زمینه کشف و مهار آتش در حال انجام است. با وجود تأثیراتی که قبلاً توسط سیستم های موجود ایجاد شده است ، پیشرفت های ارائه شده توسط فن آوری های جدید این پتانسیل را دارد که در افزایش ایمنی، پیشرفت چشمگیری داشته باشد.

چگونه آتش را مهار کنیم؟

زمانی که آتش سوزی رخ می دهد، همیشه الویت با مهار آتش می باشد و بعد نجات مصدومین. برای مهار کردن آتش باید عوامل مثلث آتش (اکسیژن، سوخت و گرما) را از بین ببریم.

در زمان بوجود آمدن حریق می توانید به کمک کپسول آتش نشانی، نمک، شن و یا پتوی نم دار آتش را خفه کنید.

اگر حریقی به دلیل اتصالات برقی و مواد نفتی ایجاد شده باشد، برای مهار کردن آتش آن نباید از آب استفاده شود.

لازم به ذکر است که اگر توان خاموش کردن و کنترل آتش را نداشتید، سریعا محل را ترک کنید. و به آتش نشانی تماس بگیرید و طبق اصول ایمنی و دستورات آتش نشانی عمل کنید.

چگونه به مصدومان آتشسوزی کمک کنیم؟

قبل از وارد شدن به محیط چند نفس عمیق بکشید تا ریه های خود پر از اکسیژن شود. برای محافظت از دودهای سمی آتش، یک دستمال خیس به دور دهان خود بپیچید. سپس باید طنابی به دور کمر خود ببندید و انتهای طناب را به فردی بسپرید. تا با علامت شما، به شما کمک کند و طناب را به بیرون بکشد.

نکته: تراکم هوای داغ و دود در ارتفاع بالاتر بیشتر می باشد. به همین دلیل به صورت سینه خیز در اتاق حرت کنید.

زمانی که به فرد مصدوم رسیدید، محل های سوختگی روی بدنش را بپوشانید تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود. و سریعا همراه بااو از محیط خارج شوید. فرد مصدوم را به مراکز درمانی برسانید.

مهم ترین اقدامات در زمان آتش سوزی، تماس گرفتن در اولین فرصت با 125 است. سپس به دیگر ساکنان آتش سوزی را اطلاع دهید. حتما با اورژانس هم تماس بگیرید.

روش های اطفاء حریق:

سرد کردن ( با آب و یا دی اکسید کربن) _ خفه کردن (کف، دی اکسید کربن، ماسه و خاک و،…) _ حذف ماده سوختنی _ کنترل واکنش های زنجیره ای (هالن و یا پودر های مخصوص) _ رقیق کردن هوا (دی اکسید کربن و نیتروژن)

سرد کردن: سرد کردن یک روشی برای خاموش کردن آتش می باشد. و اکثرا توسط آب انجام می شود. از گاز دی اکسید کربن نیز برای سرد کردن آتش استفاده می شود.

خفه کردن: خفه کردن آتش یعنی پوشانده شدن حریق توسط موادی که مانع رسیدن اکسیژن به آتش شود. این روش برای همه ی حریق ها جوابگو نمی باشد. موادی که برای خفه کردن حریق استفاده می شود باید سنگین تر از هوا باشند.

حذف ماده سوختنی: این روش باید در ابتدای حریق انجام شود. (جابه جا کردن مواد، قطع جریان برق، خاکریز و رقیق کردن ماده سوختنی مایع و،…)

کنترل واکنش های زنجیره ای: این روش برای مهار کردن آتش، بسیار گرانتر و مشکلتر می باشد. که از ترکیبات هالن مثل برخی ترکیبات مانند پتاسیم بنفش، کربنات بنفش، جوش شیرین و یا کلرورپتاسیم انجام می شود.

اگر در زمان آتش سوزی امکان خروج از واحد را نداشتیم، چه اقدامی باید کنیم؟

اگر در ساختمان حریقی رخ داده باشد و شما نتوانید از واحد خارج شوید. در همان واحد که آتش به آن سرایت نکرده است و امن می باشد، بمانید. و اگر توانستید پشت درب ها را با حوله ی خیس و مرطوب بپوشانید.

یکی از ابزارهایی که، مساکن را در برابر آتش سوزی ایمن می کندنصب درب ضد حریق می باشد. این درب ها معمولاً در پله های اضطراری در طبقات ساختمان نصب می شوند. درب ضد حریق در هر ساختمان به دلیل ایجاد زمان لازم برای فرار افراد از آتش سوزی نصب می شود.

درب ضد حریق درب هایی هستند که طبق مقررات ملی ساخت ساختمان و استاندارد ساختمانی مانند دیوارهای مقاوم در برابر آتش عمل می کند.رنگ درب های ضد حریق معمولاً قرمز روشن است. تا در مواقع اضطراری قابل رویت باشد. و یکی از مزایای درب های ضد حریق  امکان بازشدن آنها با هل دادن دستگیره در زمان مواجه با آتش است. این نوع درب قسمتی از مجموعه سیستم های محافظت در برابر آتش می باشد. و به منظور توقف گسترش دود، آتش و خروج اضطراری از یک ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع آتش سوزی

  • آتشسوزی A: آتش سوزی ناشی از مواد قابل احتراق مانند کاغذ، پارچه، مواد پلاستیکی و چوب و،..
  • آتشسوزی B: آتش سوزی ناشی از مواد قابل اشتعال مانند بنزین، نفت و روغن و،…
  • آتشسوزی C: آتش سوزی ناشی از سوختن مخلوط مواد ها و سوختن گاز.
  • آتشسوزی D: آتش سوزی ناشی از سوختن فلزات مانند تیتانیوم و منیزیم و،…
  • آتشسوزی E: آتش سوزی ناشی از دستگاه های الکترونیکی.
  • آتشسوزی F: آتش سوزی ناشی از چربی ها و روغن ها در آشپزخانه.

نکات ایمنی برای حفاظت در برابر آتش سوزی

  • وسایل اطفای حریق در محل طبق اصول ایمنی جایگذاری شده باشند.
  • کپسول های آتش نشانی باید سالانه و به طور مرتب سرویس شوند.
  • هرگز از سیم کشی و تجهیزات و وسایل برقی معیوب استفاده نکنید. و سعی کنید از سیستم های برقی با کیفیت استفاده نمایید.
  • هنگام خروج از خانه و یا محل کار ، اطمینان حاصل کنید که تمام تجهیزات الکتریکی و مخازن به درستی قطع و خاموش شده باشند.
  • از نگه داشتن مایعات قابل اشتعال به مقدر زیاد در خانه خودداری کنید.

عوامل ایجاد آتش سوزی

الکتریسیته و االکتریسیته ساکن _ فعل و انفعالات شیمیایی _ انفجار با انتشار سریع شعله، تماس مستقیم با شعله یا مواد مشتعل، گرم شدن خود به خود و سوختن و،…..

علل و شرایط بروز حریق

از مهم ترین علل و یا شرایط بروز حریق شامل موارد زیر می شود:

افزایش تدریجی دما: افزایش دما در مواد آلی، حیوانی و یا زغال سنگ و،.. که به صورت تدریجی باعث بالا رفتن فعل و انفعلات شده و شروع به سوختن می کند.

آتش گیری تماس مستقیم: نزدیکی شعله با مواد سوختنی.

واکنش های شیمیایی: واکنش هایی مانند فسفر با اکسیژن هوا، اسید نیتریک با کاغذ، پتاسیم با آب و یا اسید با آب و،…. واکنش های شیمیایی به حساب می آید.

اصطحکاک: مالشی که بین دو جسم آتش گیر اتفاق می افتد مانند و قطعه چوب خشک.

الکتریسیته جاری: حرارتی که از عبور جریان برق از یک هادی حاصل می شود. و مقاومت بسیار بالایی دارد و باعث حریق می شود.

پرتوهای مرئی و غیر مرئی: خاصیت ذره بینی تمرکز نور روی اشیا، باعث ایجاد حریق می شود.

الکتریسیته ساکن: حریق به دلیل جرقه ناشی از اختلاف پتانسیل در مکان هایی که دارای بخار و یا گاز مواد آتشگیر هستند، اتفاق می افتد.

مواد منفجره: انفجار ناشی از مواد منفرجه می تواند باعث ایجاد آتش سوزی های بزرگی شود. مانند دینامیت